Дмитро Дорошенко

 (1882 - 1951)

"Коли з боку Бахмача і Чернігова рушили на Київ більшовицькі ешелони, уряд не міг послати для відсічі жодної військової частини. Тоді зібрали нашвидкоруч загін із студентів та гімназистів старших класів і кинули їх - буквально на забій - назустріч прекрасно озброєним і численним силам більшовиків. Нещасну молодь довезли до станції Крути і висадили тут на "позиції". У той час,  коли юнаки  (в більшость не тримали в руках рушниці) безстрашно виступали проти більшовицьких загонів, їх начальство, група офіцерів, залишилася в поїзді  і влаштувала пиятику у вагонах; більшовики без зусиль розбили загін молоді і погнали його до станції

Побачивши небезпеку, ті хто знаходився в поїзді, поспішили віддати сигнал до від'їзду, не залишилося ні хвилини, щоб захопити із собою юнаків, котрі лишилися живими..... Шлях на Київ був тепер абсолютно відкритий."

голова Генерального секретаріату

Центральної Ради Дмитро Дорошенко

Представники славнозвісного козацько-старшинського роду Дорошенків з давніх часів вірою та правдою служили українській землі: на початку XVІІ століття — гетьман реєстрових козаків Михайло Дорошенко, засновник роду; пізніше, у період Української національної революції 1648—1676 рр. — гетьман Петро Дорошенко та його брати Андрій і Григорій. Не стало винятком і ХХ століття, а саме доба Української революції 1917—1921 рр., учасником якої був Дмитро Іванович Дорошенко.

08 квітня 1882 р. народився Дмитро Дорошенко – український історик, публіцист, літературознавець, редактор, бібліограф, громадський і державний діяч, голова Генерального секретаріату Української Центральної Ради, міністр закордонних справ в уряді П.Скоропадського.

Маловідомі факти про Дмитра Дорошенка.

1914 року він працював викладачем історії у двох київських комерційних училищах і водночас бібліотекарем у Київському художньо-історичному музеї. Коли постала необхідність призначення керівника Київської міської публічної бібліотеки (тепер – Національна бібліотека України імені Ярослава Мудрого, прогресивна інтелігенція міста, що стояла на проукраїнських позиціях, висунула на цю посаду Дмитра Дорошенка. Проте, як згадував пізніше у своїх мемуарах Д. Дорошенко, під час розгляду влітку 1914 р. кандидатури нового керівника бібліотеки ”… Дума вибрала мене одноголосно, а там мав сказати своє слово губернатор... губернатор мене не затвердив через моє ”українофільство” і ”політичну неблагонадійність”. У канцелярії генерал-губенатора один землячок мені пояснив, що в звичайні часи моя кандидатура може б і пройшла, але під такий час (вже почалася перша світова війна) губернатор затвердити мене не зважився” (Дорошенко Д. Мої спомини про минуле (1914-1920)).

Не менш цікавою є доля власних бібліотек та архівів Дмитра Дорошенка.


Дорошенко Дмитро Іванович
https://bit.ly/2OUM49D

Праці Дмитра Дорошенка та література про нього в Електронній бібліотеці ”Культура України”
http://elib.nlu.org.ua/collection.html?id=310

Фото і сайту:
http://www.golos.com.ua/article/287346

посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире