Виставка

Бібліотека Української академії друкарства пропонує увазі читачів виставку періодичних видань Міністерства юстиції України.

 

 

Відкриття виставки відбудеться 10 травня о 11.30 за адресою м.Львів, вул Підвальна, 17 (навчальний корпус №2)


26 квітня - Міжнародний день інтелектуальної власності

 
Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.
 
Поняття "інтелектуальна власність" стало широко розповсюджуватися в світі з 60-х років XX століття, після заснування в 1967 році Всесвітньої Організації Інтелектуальної власності. Саме слово, звичайно, іноді вживалося і раніше, в політичній полеміці та у спеціалізованих юридичних. Проте в лексикон широкої публіки слово ввійшло тільки в останні 30-40 років.
 

Авторські та суміжні права

Під авторськими правами необхідно розуміти сукупність правомочностей автора, закріплених чинним законодавством, спрямованих на використання твору, а також на реалізацію особистих немайнових прав автора.

Виникнення авторських прав безпосередньо пов'язана з фактом створення твору. При цьому не потрібно якогось спеціального оформлення або реєстрації. Твір вважається існуючим з моменту його фактичного створення.

Згідно із Законом Російської Федерації «Про авторське право і суміжні права» права автора являють собою сукупність майнових і особистих немайнових прав.

Суміжні права з англійської мови дослівно будуть переводитися як сусідять (neighboring) або пов'язані (related). І на насправді, суміжні права являють собою такі права, що зумовлені існуванням майнових авторських прав.

Згідно із Законом володарями суміжних прав є виконавці, виробники фонограм та організації ефірного і кабельного мовлення.

Із Закону можна вивести певні підстави легітимності використання суміжних прав. Так, за виконавцями визнаються певні права лише в разі дотримання виконавцем прав автора виконуваного твору. У свою чергу виробник фонограми, організація ефірного або кабельного мовлення здійснюють свої права в межах прав, отриманих за договором з виконавцем і автором відповідного твору.

Патентне право

Патентування - спосіб правової охорони ряду об'єктів інтелектуальної власності шляхом їх державної реєстрації (внесення до реєстру федеральним органом виконавчої влади з інтелектуальної власності).

Об'єктами патентування можуть бути винаходи, корисні моделі і промислові зразки. Державна охорона надається винаходу, корисної моделі, промислового зразка тільки з моменту їх державної реєстрації та внесення їх до відповідного державного реєстру (згідно Патентного Закону Російської Федерації (далі Патентний Закон) від 23 вересня 1992 року).

Щодо винаходу Патентний Закон окремо встановлює: заявленому винаходу з моменту публікації відомостей про заявку до дати публікації відомостей про видачу патенту надається тимчасова правова охорона в обсязі опублікованої формули. Таким чином законодавець забезпечує право автора на власне винаходу на час розгляду заявки.

 
Відома пісня «Happy Birthday to You» до недавнього часу перебувала під захистом авторських прав у США. Її можна було безкоштовно співати в звичайному колі родини або друзів, але за комерційне використання, наприклад, у фільмі або вітальній листівці, необхідно було платити відрахування. Пісня приносила щороку 2 мільйони доларів компанії-власнику прав на неї, Warner Music. Однак в 2015 році суд постановив, що права на текст насправді їй не належать і переглянув статус «Happy Birthday to You» в сторону суспільного надбання.

23 квітня - Всесвітній день книги та авторського права

Коли мені хочеться прочитати книгу, я її напишу.

Дізраель Б.

Талант письменика - яскрава демострація духовного начала всього людства. Уміння висловити свої почуття і переживання, думки і образи, події і відносини, багато чого, що так чи інакше зв'язується з людським світоглядом - справжній дар. Сказати і бути почутим, знайти розуміння і відгук у серцях вдячного читача - це мета будь-якого автора. Далеко не всім вдавалося досягти її, а деякі навіть випереджали свій час, будучи натхненниками і законодавцями нових підходів і нових поглядів.

Слова і фрази, найрізноманітніші вирази, хід і перебіг думки, цілий потік процесу мислення і почуттів, який лягає в основу того чи іншого твору, стаючи згодом нашим спільним людським надбанням, захоплює і багатьох просто не може залишити байдужими, надаючи унікальний колорит нашому з вами життю і духовної спадщини.

Хороша книга - це дарунок, заповіданий автором людському роду.

Аддісон Д.

Дата святкування Всесвітнього дня книг та авторського права, який увійшов у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО в 1995-му році - 23-е квітня. Вона вельми символічна для всієї нашої світової літератури. У цей день, до прикладу, покинули світ або прийшли в нього такі знамениті і відомі автори як Шекспір і Сервантес, Моріс Дрюон і Інка Гарсіласо де ла Вега, Мануель Мехіа Вальєхо і Володимир Набоков, X. Лакснесс і Дж. Пла. На щорічній Генеральній конференції ЮНЕСКО 1995-го року, що проходила тоді в столиці Франції Парижі, було прийнято рішення заснувати не тільки це всесвітне свято. За даними проекту DilovaMova.com, була заснована і Премія Всесвітньої організації ЮНЕСКО за пропаганду кращих ідеалів толерантності і терпимості в дитячій і юнацькій літературі.

Книга - це незамінний носій інформації. Завдяки книгам ми не тільки отримуємо простий і зрозумілий доступ до ідей і знань, моральних і духовних цінностей, ми торкаємося до справжніх творчих досягнень та розумінню краси нашого людства. У світі багатого культурного різноманіття, саме книга є певним вікном у просторі і часі, що відкриває перед нами різні цивілізації і соціальні культури, історичні повороти і неминучий прогрес.

Запрошуємо до нашої бібліотекискористатися різноманітним книжковим фондом, переглянути наші цікаві книжки!

У багатьох містах світу можна побачити пам'ятники книгам . Часто вони, звичайно, увіковічнюють пам'ять про якогось автора або події.

Творець книги - автор, таорець її долі - суспільство.

В.Гюго

Михаил Гранд

Отримувати подарунки завжди приємно!
Приємною несподіванкою став подарунок від молодого українського письменника Михаїла Гранда – дві авторські книжки, «Завжди поруч» та російськомовний варіант «Всегда рядом», з автографом письменника. Дякуємо Михаил Гранд за такий приємний сюрприз! Ваші книги, впевненні, знайдуть свого читача! Адже вони про кохання та дружбу, про те, як не помилитися з вибором у важливий момент життя. Заслуговує на увагу і той факт, що отримали цей подарунок ми в межах благодійної акції, влаштованої паном Михаїлом, який власноруч відправив до бібліотек 1500 примірників свого нового роману.

Запрошуємо користувачів читати сучасну українську прозу! 

Роман у жанрі сучасна проза - відверта й прониклива розповідь про те, як в буремному морі життя знайти свій єдиний вірний шлях, усвідомити, що є важливим, а з чим назавжди розпрощатися. Ви дізнаєтеся, як випадкова знахідка може кардинально вплинути на майбутнє.

 

 

ІнформацІя про автора:

Михаїл Гранд проживає в місті Дрогобичі Львівської області. Автор 6-ти книг. Працює в жанрі сучасної прози, детективу, трилеру, фантастики. Дебютний роман "Deus ex machina" був написаний у 18 років. Потім "Обратный Отсчёт", 2013 рік. За мотивами цієї книги написаний сценарій повнометражного фільму. Літературною діяльністю Михаїл почав займатися на старших курсах механіко-технологічного коледжу, де навчався на програміста. У 2015 році отримав другу освіту, вступивши до Дрогобицького педагогічного університету вивчати історію та правознавство. 
 З 2013 року - член української асоціації письменників. 

 

15 квітня - Міжнародний день культури

Чим вище культура, тим вище цінується праця.

Вільгельм Рошер

 

«Культура» в перекладі з санскритського дослівно означає «шанування світла», що виражає прагнення до пізнання прекрасного, ідеалам і самовдосконалення. Вивчати культуру, пам'ятати про неї і оберігати її необхідно постійно. Адже саме споживче відношення до природи, руйнування історичних пам'яток, криза духовності в суспільстві, гонитва за матеріальними цінностями, все це найперші ознаки безкультур'я. А совість, співчуття, гордість... – ці почуття властиві лише людині, і виховувати і розвивати їх можна тільки за допомогою щирої культури. Тому, щоб ще раз підкреслити важливість всіх сфер діяльності культурного світу, був заснований спеціальний свято – Міжнародний день культури (World Day of Culture), який відзначається у багатьох країнах світу щорічно 15 квітня. Він був заснований на честь прийняття 15 квітня 1935 року міжнародного договору «Про охорону художніх і наукових закладів та історичних пам'яток», який став відомий в міжнародно-правовій практиці як Пакт Реріха. З ініціативою відзначати дату підписання Пакту як Міжнародний день культури виступила в 1998 році Міжнародна ліга захисту культури, заснована за два роки до цього Міжнародним центром Реріхів. Це громадська організація, діяльність якої спрямована на захист і примноження досягнень культури, мистецтва, науки, релігії. Пізніше також вносилися пропозиції про заснування цього свята, і він навіть відзначався в ряді країн. А в 2008 році за ініціативою громадських організацій  Італії, Іспанії, Аргентини, Мексики, Куби, Латвії, Литви було створено Міжнародний рух за утвердження 15 квітня Всесвітнім днем культури під Прапором Миру. І сьогодні дане свято відзначається в різних країнах світу.

2 квітня - Міжнародний день дитячої книги

Казка - це дивовижній витвір людського генія, вона підносить людину, тішить її,

дає віру у свої сили, в майбутнє, захоплює досяжністю того,

що здається абсолютно неможливим.

 

Міжнародний день дитячої книги відзначається, починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального рівня нових поколінь людства.

Її Величність книга... Одне з найдивовижніших чудес світу, створених людиною, яка впродовж багатьох століть захоплює, дивує, навчає свого творця. Людина створила такі надзвичайні види мистецтва як музика, живопис. Але тільки книга виражає людину повністю: від найменших і найтонших душевних порухів до її всесвітніх діянь. Книга занурює нас у фантастичний світ захоплюючих пригод та чарівних подій. Найцікавіше та найприємніше родом з дитячих книжечок.

Датою для святкування був обраний день народження Ганса Християна Андерсена, який став одним з найулюбленіших казкарів дітей багатьох поколінь. Основна мета свята полягає в пропаганді дитячого читання, яке є ефективним інструментом духовного та інтелектуального розвитку людини. Цим підкреслюється надзвичайно важлива роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального обличчя нових поколінь.

Книги бувають різними: це і вірші, і казки, і енциклопедії. Ми, дорослі, повинні зрозуміти, що книга може стати для дитини і другом, і світом розваги, і цікавими пригодами. Тому, і дорослим і дітям потрібно приходити до  життєвого креда – читання щодня.

Книга – це віконце, через яке діти бачать і пізнають світ і самих себе.

В.О. Сухомлинський

 

 

21 березня - Міжнародний день поезії

Поезія для мене – не просто римовані рядки, які дарують естетичну насолоду. Це глибока і довічна любов, що підносить із туги й зневіри, надихає на життя й осяває мою дорогу. Вона завжди прилітає на поклик: «Врятуй мене, Поезіє!» І, мабуть, найперше вона рятує самих поетів…

(Ліна Костенко)

Напевно, кожен намагався складати вірші або привітання для коханих, рідних та близьких. Велика кількість людей вважають, що поезія – чудовий спосіб висловити особисті думки, переживання і роздуми.

21 березня рішенням генеральної конференції ЮНЕСКО був призначений Всесвітній день поезії. Це свято відзначається з 1999 року. Рішення про встановлення даного свята було прийнято в зв'язку з тим, що поезія може допомогти людині розгадати найскладніші питання. Вона формує громадську думку і в той же час передає внутрішні переживання як самого автора, так і читачів. Представники ЮНЕСКО вважають, що поезія була і залишається найважливішою частиною сучасного мистецтва. Тому людство повинно навчитися цінувати поетичні рядки і знаходити в них справжнє багатство.

Поезія допомагає нам жити разом. Вона необхідна для встановлення діалогу між культурами та для гармонійної взаємодії між різними суспільствами. Заохочення поетичної творчості, її поширення та перекладу — це ще один із чинників сприяння культурному різноманіттю, життєво важливе джерело натхнення, відроджуване живою єдністю поета в багатогранних проявах його творчості. 

 

 

Міжнародний день рідної мови

Мова - духовний скарб нації. Це не просто засіб людського спілкування, це те, що живе в наших серцях. Змалечку виховуючи в собі справжню людину, кожен із нас повинен в першу чергу створити в своїй душі світлицю, у якій зберігається найцінніший скарб - МОВА.

"Українці – стародавній народ, а мова їхня багатша і всеосяжніша, ніж персидська, китайська, монгольська і всілякі інші."

(Евлія Челебі)

Нації вмирають не від інфаркту.
Спотатку їм відбирають мову.
(Ліна Костенко)

Міжнародний День рідної мови відносно молоде свято – до календарів усього світу воно ввійшло тільки у 1999 році. І в Україні воно також лише почало писати свою історію, хоча сама проблема української мови на українських землях нараховує кілька століть.

Приклади оформлення бібліографічного опису відповідно до ДСТУ 8302:2015

В Україні 01 липня 2016 р.  набув чинності ДСТУ 8302:2015 «Інформація та документація. Бібліографічне посилання. Загальні вимоги та правила складання», який установлює види бібпосилань, правила та особливості їхнього складання і розміщування у документах.

 

 

Стандарт розроблено фахівцями Книжкової палати України імені Івана Федорова і його дія поширюється на бібліографічні посилання в опублікованих і неопублікованих документах незалежно від носія інформації. Зазначено, що «Стандарт призначено авторам творів, видавцям, фахівцям редакцій засобів масової інформації, інформаційних центрів тощо».

 

 

ДСТУ 8302:2015 містить інформацію про:

  • види бібліографічих посилань та правила їхнього складання;
  • особливості складання комплексного бібліографічного посилання;
  • особливості складання бібліографічного посилання на електронний ресурс;
  • особливості складання бібліографічного посилання на архівний документ

 

 

 

 

01 грудня 2017 р. Юрій Каганов опублікував приклади оформлення бібліографічного опису у списку використаних джерел з урахуванням Національного стандарту України ДСТУ 8302:2015, які підготовлені працівниками Наукової бібліотеки Запорізького національного університету.

 

База даних Scopus

http://aphd.ua/onovlenyi-perelik-zhurnaliv-shcho-indeksuiutsia-u-scopus-stanom-na-zhovten-2017/

 

 
 

ОНОВЛЕНИЙ ПЕРЕЛІК ЖУРНАЛІВ, ЩО ІНДЕКСУЮТЬСЯ У SCOPUS (СТАНОМ НА ЖОВТЕНЬ 2017)

 

Три рази на на рік на сайті компанії Elsevier оприлюднюється список журналів, які індексуються в базі даних Scopus.

 

На початку листопада 2017 р. викладено cписок журналів, які індексуються в Scopus, станом на жовтень 2017 р. (завантажити список).

 

Рекомендації щодо користування наукометричною базою даних «Scopus»

 

Рейтинг України в БД Scopus

 

Шахраї та Scopus

 

 

100 років кафедрі графічного дизайну і мистецтва книги.

Кафедра графічного дизайну і мистецтва книги Української академії друкарства - одна із найдавніших в Україні, що готує художників графіків для видавництва та поліграфії. 100 років тому, у колі спеціалістів, справжніх державників та патріотів була реалізована давня мрія – професійна національна мистецька освіта, зокрема у сфері мистецтва книги. Цей напрямок впродовж усіх цих років модернізувався та вдосконалювався, зосередивши найцінніші теоретичні знання і практичні навики на Кафедрі графічного дизайну та мистецтва книги Української академії друкарства.

Сучасна кафедра графічного дизайну і мистецтва Української академії друкарства належить до пагонів, народжених Українською академією мистецтв у Києві 5 грудня 1917 року і безпосередньо "виросла" із заснованої Георгієм Нарбутом графічної майстерні, що була задумана митцем як окремий поліграфічний факультет Української академії мистецтв. Однак з приходом радянської влади, яка не змогла змиритись з існуванням ідеологічного осередку української культури, Українську академію мистецтв було реорганізовано у Київський художній інститут. У 1930 році внаслідок об'єднання поліграфічного факультету Київського художнього інституту з однорідними факультетами Харківського та Одеського художніх інститутів було створено Український поліграфічний інститут у Харкові. Важливим етапом історії кафедри стало переведення 1945 році Українського поліграфічного інституту із Харкова до Львова - давнього центру українського друкарства та книговидання. Саме із цим еиапом пов'язуємо якісний ріст фахової майстерності у зв'язку із залученням до освітнього процесу плеяди визначних педагогів, митців та мистецтвознавців. Через 16 років інститут разом із професорським складом було переведено до Львова, де він став справжнім животворним осередком поліграфічного мистецтва для всієї України. У складі видавничо-конструкторсього факультету до Львова переїхала і кафедра Мистецтва книги. Важливо відзначити, що упродовж усіх років своєї діяльності, починаючи від створенням Георгієм Нарбутом атрибутів української державності, працівники Кафедри графічного дизайну та мистецтва книги, не зважаючи на радянську ідеологію, брали активну участь у формуванні української самобутності та незалежності, демонструючи усьому світу майстерні роботи українських графіків та поліграфістів.

 

 Сьогодні кафедра - це висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, який долає труднощі та вирішує актуальні проблеми освіти й виховання сучасних фахівців. Викладачі кафедри дружні і працелюбні. Вони гармонійно поєднують творчі сили досвідчених педагогів та молодих енергійних і талановитих митців, їх, як справжніх однодумців, єднає і гуртує велика дюбов до книги, до мистецтва, бажання бути причетними до збагачення духовної скарбниці нашого народу і держави. Змістом своєї діяльності кафедра вважає підготовку конкурентоздатних у сучасному світі фахівців, які володіють якнайширшим діапазоном технік та технологій задля творення ефективного візуального повідомлення. На базі кафедри успішно функціонують кілька майстерень: «Дизайну друкованої продукції», «Комунікативного дизайну», «Шрифта», «Авторської графіки», «Дизайну авторської книги», «Анімації і мультимедіа», «Фотографії», «Гуманітарних та фундаментальних дисциплін». Студенти разом із викладачами створюють ілюстрації для різних видань, комікси, журнали, газети, книги, відеоролики, розробляють фірмовий стиль, білборди, веб-сторінки, вивчають мистецтво студійної фотографії за участі моделей, які працюють на світових подіумах.