26 квітня - Міжнародний день інтелектуальної власності

 
Генеральна асамблея Всесвітньої організації інтелектуальної власності (ВОІВ) на своєму засіданні у вересні 2000 року прийняла рішення про встановлення цього свята. При цьому вона виходила з того, що 26 квітня знаменує собою народження ВОІВ, організації, покликаної сприяти охороні і розвитку інтелектуальної власності в усьому світі.
Міжнародний день інтелектуальної власності надає можливість підкреслити значення інновацій у повсякденному житті людини і вдосконаленні суспільства.
Патенти, товарні знаки, авторське право і суміжні права як результати творчості і знань є потужними інструментами сприяння економічному та культурному розвитку.
 
Поняття "інтелектуальна власність" стало широко розповсюджуватися в світі з 60-х років XX століття, після заснування в 1967 році Всесвітньої Організації Інтелектуальної власності. Саме слово, звичайно, іноді вживалося і раніше, в політичній полеміці та у спеціалізованих юридичних. Проте в лексикон широкої публіки слово ввійшло тільки в останні 30-40 років.
 

Авторські та суміжні права

Під авторськими правами необхідно розуміти сукупність правомочностей автора, закріплених чинним законодавством, спрямованих на використання твору, а також на реалізацію особистих немайнових прав автора.

Виникнення авторських прав безпосередньо пов'язана з фактом створення твору. При цьому не потрібно якогось спеціального оформлення або реєстрації. Твір вважається існуючим з моменту його фактичного створення.

Згідно із Законом Російської Федерації «Про авторське право і суміжні права» права автора являють собою сукупність майнових і особистих немайнових прав.

Суміжні права з англійської мови дослівно будуть переводитися як сусідять (neighboring) або пов'язані (related). І на насправді, суміжні права являють собою такі права, що зумовлені існуванням майнових авторських прав.

Згідно із Законом володарями суміжних прав є виконавці, виробники фонограм та організації ефірного і кабельного мовлення.

Із Закону можна вивести певні підстави легітимності використання суміжних прав. Так, за виконавцями визнаються певні права лише в разі дотримання виконавцем прав автора виконуваного твору. У свою чергу виробник фонограми, організація ефірного або кабельного мовлення здійснюють свої права в межах прав, отриманих за договором з виконавцем і автором відповідного твору.

Патентне право

Патентування - спосіб правової охорони ряду об'єктів інтелектуальної власності шляхом їх державної реєстрації (внесення до реєстру федеральним органом виконавчої влади з інтелектуальної власності).

Об'єктами патентування можуть бути винаходи, корисні моделі і промислові зразки. Державна охорона надається винаходу, корисної моделі, промислового зразка тільки з моменту їх державної реєстрації та внесення їх до відповідного державного реєстру (згідно Патентного Закону Російської Федерації (далі Патентний Закон) від 23 вересня 1992 року).

Щодо винаходу Патентний Закон окремо встановлює: заявленому винаходу з моменту публікації відомостей про заявку до дати публікації відомостей про видачу патенту надається тимчасова правова охорона в обсязі опублікованої формули. Таким чином законодавець забезпечує право автора на власне винаходу на час розгляду заявки.

 
Відома пісня «Happy Birthday to You» до недавнього часу перебувала під захистом авторських прав у США. Її можна було безкоштовно співати в звичайному колі родини або друзів, але за комерційне використання, наприклад, у фільмі або вітальній листівці, необхідно було платити відрахування. Пісня приносила щороку 2 мільйони доларів компанії-власнику прав на неї, Warner Music. Однак в 2015 році суд постановив, що права на текст насправді їй не належать і переглянув статус «Happy Birthday to You» в сторону суспільного надбання.
посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире