Георгій Нарбут — український графік, ілюстратор

 

9 березня відзначаємо 135-й день народження Георгія Нарбута — українського графіка, ілюстратора й автора перших українських банкнот та герба Української Народної Республіки. 2020 року з нагоди 100 річчя від дня смерті митця у видавництві «Родовід» вийшли з друку два знакові видання, присвячені Нарбутові. Обидві книги потрапили до нашої книгозбірні від видавництва «Родовід» завдяки підтримці Українського культурного фонду.

 

 

Із цієї нагоди пропонуємо кілька цікавих фактів про Георгія Нарбута та видання.

  • Перше видання спогадів про Нарбута і його робіт «Нарбутівський Збірник», яке уклав Федір Ернст ще у 20-х роках ХХ ст., було знищене одразу після друкування. Радянська цензура і репресії залишили свій відбиток на цьому виданні. Вціліло лише 2 примірники, проте неповні й без обкладинок. Саме це стало поштовхом до дизайнерського підходу оформлення сучасного видання про Нарбута — кожен з 500 примірників має унікальну палітурку, створену із різних його творів, фрагментів фото та тексту. Тому це видання є унікальним і колекційним.

  • Новий збірник доповнений спогадами друзів і колег, у тому числі Василя Кричевського, Миколи Зерова, автобіографічними уривками, статтями мистецтвознавців середини ХХ століття, листами, а також вступною статтею упорядника і дослідника творчості Нарбута Сергія Білоконя.

  • Великоформатне 408-сторінкове видання вміщує рідкісні, малознані й забуті роботи Нарбута, які впродовж довгого часу зберігались в архіві.

  • Навчаючись у відомого російського книжкового графіка Івана Білібіна Нарбут «Знатно під Білібіна учесав» — каже він сам про себе. Проте сам того не знаючи вносить у російські казкові мотиви українські риси.

  • У Петербурзі, де він прожив від 1906 до 1917 року, його вважали чи не першим фахівцем з книжкового дизайну. Оскільки до кожного видання він розробляв шрифти, малював ілюстрації, підбирав папір та інші матеріали, то часто його називали «конструктором» чи «архітектором» книжки.

  • Однак, що важливіше, саме він розробляв поштові марки, банкноти української гривні, герб та печатку УНР. Також створював видавничі та фірмові знаки геральдичного характеру. Унікальними і є гральні карти, де фігурні образи змальовані з історичних осіб (але лише стилістично).

  • Неповторною й особливою є «Українська абетка» — 13 аркушів літер «Б», «В», «Г Ґ», «З», «И І», «К», «Л», «М», «Н», «О», «С», «Ф», «Ч». На жаль, через хворобу на тиф і брак грошей не зміг завершити графіку повної абетки. У 2020 році упорядник і видавець Олександр Савчук опублікував нову абетку «Нарбута».

  • Нарбут один із творців стилю української графіки.

  • Унікальність робіт Нарбута: цікавлячись і давніми гравюрами, стародруками, гербами і шрифтами, він не просто наслідує цей старовинний стиль, а інтерпретує його по-своєму модерно.

  • Цікаво також, що в дитинстві захоплюється маленькими метеликами махаонами, які потім часто фігурують у його роботах.

  • Батько Нарбута був проти навчання сина у мистецькій школі і позбавив його грошової допомоги. На навчання Георгій поїхав завдяки виручці у 100 карбованців з книги «Війна грибів», в якій вміщено кілька його акварелей.

  • Під час київської посмертної виставки робіт Нарбута Ернст зібрав 505 оригінальних творів і 223 проілюстровані видання.

  • За радянських часів творчий доробок Георгія Нарбута був заборонений аж до кінця 1950-х років.

 

Більше довідатися про Нарбута та ознайомитися з виданнями ви можете в читальному залі мистецької літератури, що на 4-му поверсі головного корпусу академії.

Текст та світлини студентки освітньої програми «Видавнича справа та медіакомунікації» Христини Процишин.

Детальніше про видання читайте також в рецензії доцентки кафедри медіакомунікацій Оксани Левицької: https://zbruc.eu/node/102384

 

посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире