ДЕНЬ КНИГИ ТА АВТОРСЬКОГО ПРАВА: ІСТОРІЯ ТА СУЧАСНІСТЬ

Зі студентського фотопроєкту 
«Прочитай мене»

Щорічно 23 квітня у світі відзначають Всесвітній день книги та авторського права. Ця дата, яка увійшла у міжнародний календар за рішенням ЮНЕСКО 1995 року, є дуже символічною для світової літератури, адже саме у цей день народилися чи померли багато відомих письменників — Вільям Шекспір, Інка Ґарсиласо де ла Веґа, Моріс Дрюон, Халдор Лакснес, Жозеф Пла і Мануель Вальєхо, Володимир Набоков, Вільям Вордсворт, Григорій Тютюнник та інші. Ідея проведення свята виникла в Каталонії, де 23 квітня, в День святого Жорді, чоловіки традиційно дарують дамам троянди, а жінки у відповідь дарують їм книги: троянда є подарунком до кожної проданої книги. 

В Іспанії в місті Алкала де Енарес, на батьківщині автора «Дон Кіхота», цього дня відбувається церемонія вручення Премії Сервантеса, яку вважають найпочеснішою для літераторів, які пишуть іспанською мовою («Нобелівська премія для іспаномовних авторів»). 

Головна мета цього свята — промоція читання і книговидання, привернення уваги до культури читання, а також до питань авторського права і захисту інтелектуальної власності.

Щодо авторського права — це один із засобів охорони інтелектуальної власності людини, яке існує для захисту прав письменників, музикантів, фотографів, ілюстраторів, архітекторів, програмістів та інших. Історія авторського права бере початок від появи друкарського верстата, а першим нормативним актом авторського права, який закріпив низку прав авторів і розділив повноваження авторів та видавців, вважається прийнятий 1709 року в Англії «Статут королеви Анни».

Всесвітній день книги та авторського права відзначають у 190 країнах світу. Окрім цього, існує ще одна традиція у сьогоднішнього свята — щорічно, від 2001 року, в цей день називають місто, якому присвоєно звання Світової столиці книги (на 1 рік). У відбірковий комітет входять представники ЮНЕСКО та трьох міжнародних професійних видавничих організацій: Міжнародного союзу видавців, Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій і установ і Міжнародної федерації книготорговців. Цього року Світовою столицею книги названо столицю Грузію — Тбілісі.

Заохочуємо і ми в цей день до читання книг і поповнення своїх бібліотек, а видавці в Україні й усьому світі пропонують акції та знижки. 

Долучайтеся також до ініціатив ЮНЕСКО: https://en.unesco.org/commemorations/worldbookday

 

Текст: Олена Пастернак, Оксана Салабай, Соломія Зрада

 

посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире