Нові надходження І півріччя 2024 року

 

002 ДРУК ЗАГАЛОМ. ДОКУМЕНТАЦІЯ. КНИГИ. АВТОРСТВО 

Електронне документознавство та електронні видання в сучасному інформаційному просторі: навч. посіб./ Палеха Ю.І., Пасічник М.С., Берест І.Р., Савчук Г.М., Ткач Л.М.- Львів: УАД, 2023.- 242 с.

 

У навчальному посібнику проаналізовано перші розвідки процесів виробництва інформації за допомогою ЕОМ. Фахові дослідження машиночитаних документів. Виокремлення електронного документознавства як наукового напряму. Створення державного електронного архіву та наукові розвідки його співробітників. Наукові дослідження провідних вчених в сфері електронного документознавства. Актуальні проблеми розвитку електронного документознавства.

Розробка питання класифікації електронних документів українськими вченими.Класифікація електронних документів (записів) в закордонних розробках. Основні напрямки для класифікації електронних документів.

Структура інформаційних технологій у діловодстві. Системи управління документами. Організація долучення е-документів до документаційних систем. Проходження, опрацювання та відправлення електронних документів. Застосування електронного підпису. Організація контролю за ходом виконання електронних документів. Критерії класифікації електронних видань як системи. Порівняльні ознаки традиційних і електронних видань. Поняття "електронні ресурси". Електронні видання й ресурси Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В.Стефаника. Пошукові системи наукової інформації. Термін "культура електронного видання". Структура "культури видання". Чинники культури е-видання.

 

 

004 КОМП'ЮТЕРНА НАУКА І ТЕХНОЛОГІЯ. ЗАСТОСУВАННЯ КОМП'ЮТЕРА. ОБРОБЛЕННЯ ДАНИХ 

Гавриш Б.М.       Комп'ютерне опрацювання текстової інформації: навч.посіб./ Гавриш Богдана, Сельменська Зоряна.- Львів: УАД, 2024.- 188 с.

 

У навчальному посібнику викладено основи комп'ютерного опрацювання текстової інформації, подання інформації у комп'ютері та її кодування, формати зберігання даних, поняття та використання регулярних виразів.

 

Інформаційна технологія тоновідтворення в коротких фарбодрукарських системах послідовної структури: моногр./ Б.В. Дурняк, В.М. Сеньківський, М.М. Луцків, М.М. Мусійовська.- Львів: УАД, 2021.- 176 с.

Розроблено модель передачі модульованих потоків з друкарської форми на задрукований матеріал, модель і граф тонопередачі коротких фарбодрукарських систем, алгоритм і симулятор синтезу  тонопередачі. Розроблено інформаційну технологію для синтезу тоновідтворення у фарбодрукарських систем послідовної структури на засадах відтворення тонопередачі кількістю фарби на растрових точках відбитка, що базується на основі розробленої моделі тонопередачі, яка підвищує ефективність синтезу і якість відбитків.

 

Інформаційна технологія формування ефективності захисту даних видавничих систем на мобільних пристроях: моногр./ Сеньківський В.М. , Петяк Ю.Ф., Козак Р.О., Литовченко О.В.- Львів: УАД, 2020.- 272 с.

 

 У монографії розглянуто проблему розроблення нових методів та систем захисту даних видавничих систем на мобільних пристроях, які враховують специфіку мобільних платформ, існуючі загрози, технологію проектування систем, аспекти управління інформаційною безпекою видавничих бізнес-процесів, розроблення інформаційної технології формування та прогностичного оцінювання рівня ефективності систем захисту даних видавничих систем у процесі їх проектування.

 

Калініна І.О.       Моделювання складних систем на основі кольорових мереж Петрі: навч. посіб./ Калініна І.О., Гожий О.П.- Херсон: Книжкове вид-во ФОП Вишемирський В.С., 2021.- 60 с.

Навчальний посібник містить комплекс практичних робіт з поясненнями та завданнями для самостійного виконання студентами при вивченні дисциплін "Ймовірнісно-статистичні методи моделювання та прогнозування" і "Методи та візуальні технології імітаційного моделювання". Поряд із теоретичними відомостями наводяться приклади роз'яснення задач моделювання складних систем за допомогою програмного середовища CPN Tools.

 

005 УПРАВЛІННЯ. МЕНЕДЖМЕНТ 

Палига І.Є.       Менеджмент персоналу: підруч./ І.Є. Палига, Є.М. Палига.- Львів: УАД, 2024.- 480 с.

 У підручнику структуровано виклад теоретико-методологічних засад менеджменту персоналу в темах, що об'єднані за спорідненим змістом та увійшли до чотирьох тематичних розділів. Застосування структурно-логічного підходу до вивчення дисципліни "Менеджмент персоналу" забезпечує якісне сприйняття матеріалу, починаючи із розуміння суті та змісту й завершуючи соціально-економічною ефективністю. Автори узагальнили вітчизняні та зарубіжні теоретичні й практичні здобутки у сфері менеджменту персоналу, адаптували їх стосовно нинішніх ринкових особливостей  керівництва персоналом організаційних структур різних видів і доповнили й осучаснили напрацюваннями власного багаторічного досвіду викладацької та практичної підприємницької, менеджерської діяльності. Чільне місце у підручнику відведено питанням для самоперевірки знань і повторення, текстовим завданням і тематикам рефератів, доповідей та контрольних робіт до кожної теми, що сприяє ефективному їх засвоєнню.

 

159.9 ПСИХОЛОГІЯ

1. Максименко С.Д.    Загальна психологія: навч. посіб./ С.Д. Максименко.- 3-тє вид., переробл. та допов.- К.: Центр учбової літератури, 2022.- 272 с.

У навчальному посібнику викладено основи нормативного курсу загальної психології, розкрито загальні питання психології; розглянуто закономірності психічних процесів, психічної діяльності, емоційно- вольову сферу та індивідуальні  особливості особистості; висвітлено питання психології особистості, колективу та психології спілкування.

Подано блок процедур, які забезпечують активне та свідоме засвоєння навчальної інформації.

 

330 ЕКОНОМІКА ЗАГАЛОМ

Економічна теорія: навч. посіб.- К.: Центр учбової літератури, 2022.- 224 с.

Пропонований навчальний посібник адресований студентам, які здобувають ступінь вищої освіти бакалавра та магістра галузі знань 08 "Право", і включає дев'ять розділів: наукові економічні знання як результат пізнання економічного буття; теоретичний блок економічної науки: становлення, розвиток, сучасний стан; загальні засади економічного розвитку: політекономічний аспект; мікроекономіка як відносно самостійна складова економічної теорії; макроекономічна теорія як складова економічної теорії (базові поняття); інституціональна економічна теорія; економічна теорія права:становлення, розвиток, методологія, предметний простір; міжнародна економіка як складова економічної теорії; тренінг для закріплення отриманих знань: варіанти завдань щодо економіко-правового аналізу статистичних даних про динаміку основних показників економічного розвитку України, тести, запитання, завдання. У списку рекомендованої літератури - підручники, навчальні посібники, наукові праці вітчизняних та зарубіжних авторів.

 

 

Уразов А.У.    Основи економічної теорії: навч. посіб./ А.У. Уразов, І.В. Саух, О.І. Вікарчук.- 3-тє вид.- К.: ЦУЛ, 2021.- 312 с.

У навчальному посібнику викладені теоретичні основи та механізм функціонування сучасної змішаної економіки ринкового типу. Розглянуті основні проблеми мікро- і макроекономіки, закономірності розвитку світової економіки в умовах її зростаючої глобалізації. Окрема глава присвячена реалізації стратегічного курсу України на європейську інтеграцію.

Особливістю посібника є те, що по кожній темі, крім розкриття її змісту, наведені тести, завдання, задачі та їх розв'язання. Вміщено рекомендації по використанню Інтернет при вивченні економічних дисциплін.

 

349 СПЕЦІАЛЬНІ ГАЛУЗІ ПРАВА ЗМІШАНОГО ХАРАКТЕРУ

            1. Бойко М.Д.    Право соціального забезпечення України: навч. посіб./ М.Д. Бойко.- 5-те вид., перероб. та доп.- К.: Центр учбової літератури, 2021.- 448 с.

 

У цьому посібнику логіко-тематично зібрані та упорядковані лекції з права соціального забезпечення відповідно до програми "Право соціального забезпечення України" для вищих навчальних закладів за спеціальністю "Правознавство". В ньому, крім теоретичних положень, викладені та прокоментовані основні положення Законів України "Про недержавне пенсійне забезпечення", "Про загальнообов’язкове державне пенсійне  страхування" та іншого законодавства з соціального забезпечення з урахуванням змін.

 

5 МАТЕМАТИКА.ПРИРОДНИЧІ НАУКИ 

. Бідюк П.І.       Байєсівський аналіз даних: моногр./ П.І. Бідюк, І.О. Калініна, О.П. Гожий.- Миколаїв, 2021.- 208 с.

 

У монографії з позицій байєсівського підходу представлені сучасні методи і технології аналізу даних. Представлено вступ до алгебри потенціалів і обчислення базових ймовірностей для випадкових змінних при використанні для моделювання ймовірнісно -статистичних методів, а також безпосередній зв'язок умовних ймовірностей з теоремою Байєса. Розглянуто можливі варіанти формулювання теореми Байєса для випадків дискретних даних і дискретних параметрів, неперервних даних і дискретного параметра, неперервних даних і неперервних параметрів. Детально розглянуті процедури оцінювання можливих типів апріорних розподілів, необхідних для подальшого застосування вибраного варіанту теореми Байєса. Досліджено питання використання спеціальних алгоритмів Монте-Карло для генерування псевдовипадкових послідовностей з прогнозних розподілів і процедуру генерування неперервних випадкових величин. Представлено процедуру створення ймовірнісно-статистичної моделі у формі нормального розподілу. Докладно представлені модифіковані алгоритми генерування псевдовипадкових величин  Метрополіса-Хастінгса та Гіббса, а також приклади їх практичного застосування. Запропоновано практично корисну методику аналізу, моделювання і прогнозування вказаних процесів. Для формального опису волатильності фінансових процесів запропонована модифікована порогова модель стохастичної волатильності, виконано докладний аналіз можливостей застосування цієї моделі. Кожний розділ монографії супроводжується чисельними прикладами моделювання.

 

 

 

Гнатів Б.В.    Дискретна математика: навч. посіб./ Б.В. Гнатів, В.Р. Гладун, Л.Б. Гнатів.- Львів: Вид-во Львівської політехніки, 2021.- 400 с.

 У навчальному посібнику висвітлено базові поняття та методи дискретної математики. Виклад матеріалу супроводжується багатьма докладно проаналізованими прикладами, кожний розділ завершується завданнями для самостійного розв'язання. Посібник  написано на основі курсу лекцій для студентів спеціальності "Прикладна математика" Національного університету "Львівська політехніка".

 

            1. Пономарьова В.    Хімія. Основні класи неорганічних сполук.- К.: Вид-во Ліра-К, 2022.- 96с.

 

У посібнику пояснено, як класифікують неорганічні сполуки, систематизовано їхні хімічні властивості (для кислих та основних солей уперше) та способи добування. Складені схеми, що узагальнюють хімічні властивості сполук, які належать до різних класів. До кожного розділу дібрано вправи для самостійного виконання, розв'язки та пояснення до них.

 

 621.3 ЕЛЕКТРИКА. ЕЛЕКТРОТЕХНІКА

 

Гожий О.П.       Інтелектуальні технології в керуванні гібридними енергетичними системами: моногр./ О.П. Гожий, І.О. Калініна, В.В. Нечахін.- Миколаїв, 2021.- 200 с.

 

В монографії з позицій системного підходу розглянуто інтелектуальні методи і технології при керуванні гібридними енергетичними системами. Запропоновано інтелектуальні моделі і методи вирішення завдань керування виробництвом і розподілом електроенергії в гібридних автономних енергетичних системах. Розглянуті питання імітаційного моделювання гібридних енергетичних систем на основі фотовольтаїчних панелей та вітрогенераторів за допомогою кольорових мереж Петрі. Запропоновані і досліджені нейронні мережі прямого розповсюдження і архітектури LSTM для використання в системах керування гібридними енергетичними системами. Досліджені багатокритеріальні генетичні алгоритми в задачах розподілу енергетичних ресурсів для автономних енергетичних систем. Досліджено питання прогнозування виробництва електроенергії гібридними енергетичними системами за допомогою методів машинного навчання.

 

 

 7 МИСТЕЦТВО. ДЕКОРАТИВНО-ПРИКЛАДНЕ МИСТЕЦТВО. ІГРИ. СПОРТ

 

Голубовський І.       Розмахом могутніх крил: повість-есе/ Іван Голубовський.- Львів: Аз-Арт, 2002.- 116 с.

 

Публікація цієї книги присвячується світлій пам'яті Андрія-Ждана Новаківського (1947-2001)

 

Емброуз Г.       Основи. Графічний дизайн 01 : Підхід і мова/ Гевін Емброуз, Найджел Оно-Біллсон ; пер. з англ. Любов Базь, Ростислав Дзюба, Тетяна Кривов'яз.- К.: ArtHuss, 2019.- 192 c.- (Креативна кар'єра).

 

Коли ми наважуємося нарешті втілити свою мрію в життя, завжди постає питання "З чого почати?". Навіть люди найвільніших і найнатхненніших професій на старті дуже потребують підтримки та допомоги досвідчених колег і наставників.

Гевін Емброуз і Найджел Оно-Біллсон запропонували для початківців у царині графічного дизайну помічний, дружній і яскравий путівник у професію.

Перша книга з цієї серії допоможе ознайомитися з фаховим словником та інструментарієм, надасть практичні підказки щодо роботи з ідеями і реалізації задуму, навчить працювати з брифом і оформлювати результат своєї творчості відповідно до стандартів. А стислий історичний ескурс та чудові зразки робіт сучасних дизайнерів дають можливість зрозуміти загальний контекст розвитку галузі.

 

Удріс-Бородавко Н.       Графічний дизайн з українським обличчям/ Наталя Удріс-Бородавко.- К.: ArtHuss, 2023.- 204 c.

 

Графічний дизайн сучасної України розвивається шляхом винайдення унікальности на світовому ринку, а також презентації національної ідентичности з урахуванням актуальних трендів. В цій практиці вже реалізовані потужні проєкти, які можуть бути орієнтирами зазначеного напрямку. Представлене видання є результатом аналітики українського графічного дизайну останніх 10 років, а також художньо-проєктних експериментів авторки книги і студентської молоді, що опановує професію графічного дизайнера. Книга охоплює такі теми: огляд реалізованих проєктів, методи проєктування продукції з національною української ідентичністю, семантика, до якої варто звертатися у розробках, шляхи формування світогляду та духу українського графічного дизайнера.

 

Україна в огні. Ukraine Ablaze.- К.: ДП "НКММК "Мистецький арсенал", 2023.- 268 с.- на укр. та англ. мовах.

Видання присвячено репрезентації довгострокового дослідження українського сучасного мистецтва з початку повномаштабного вторгнення, створеного на базі онлайн-архіву "Україна в огні". У виданні зібрано тексти, що в різні способи фіксують зміну української  художньої сцени і процеси, що в ній відбуваються, а також роботи художників і художниць, що влучно вхоплюють час та стани, які переживає українське суспільство під час війни. Усі ці прояви знайшли своє відображення в межах виставкових проєктів Лабораторії сучасного мистецтва "Мала Галерея Мистецького арсеналу" та у виставці "Форми присутності".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире