100 років кафедрі графічного дизайну і мистецтва книги.

Кафедра графічного дизайну і мистецтва книги Української академії друкарства - одна із найдавніших в Україні, що готує художників графіків для видавництва та поліграфії. 100 років тому, у колі спеціалістів, справжніх державників та патріотів була реалізована давня мрія – професійна національна мистецька освіта, зокрема у сфері мистецтва книги. Цей напрямок впродовж усіх цих років модернізувався та вдосконалювався, зосередивши найцінніші теоретичні знання і практичні навики на Кафедрі графічного дизайну та мистецтва книги Української академії друкарства.

Сучасна кафедра графічного дизайну і мистецтва Української академії друкарства належить до пагонів, народжених Українською академією мистецтв у Києві 5 грудня 1917 року і безпосередньо "виросла" із заснованої Георгієм Нарбутом графічної майстерні, що була задумана митцем як окремий поліграфічний факультет Української академії мистецтв. Однак з приходом радянської влади, яка не змогла змиритись з існуванням ідеологічного осередку української культури, Українську академію мистецтв було реорганізовано у Київський художній інститут. У 1930 році внаслідок об'єднання поліграфічного факультету Київського художнього інституту з однорідними факультетами Харківського та Одеського художніх інститутів було створено Український поліграфічний інститут у Харкові. Важливим етапом історії кафедри стало переведення 1945 році Українського поліграфічного інституту із Харкова до Львова - давнього центру українського друкарства та книговидання. Саме із цим еиапом пов'язуємо якісний ріст фахової майстерності у зв'язку із залученням до освітнього процесу плеяди визначних педагогів, митців та мистецтвознавців. Через 16 років інститут разом із професорським складом було переведено до Львова, де він став справжнім животворним осередком поліграфічного мистецтва для всієї України. У складі видавничо-конструкторсього факультету до Львова переїхала і кафедра Мистецтва книги. Важливо відзначити, що упродовж усіх років своєї діяльності, починаючи від створенням Георгієм Нарбутом атрибутів української державності, працівники Кафедри графічного дизайну та мистецтва книги, не зважаючи на радянську ідеологію, брали активну участь у формуванні української самобутності та незалежності, демонструючи усьому світу майстерні роботи українських графіків та поліграфістів.

 

 Сьогодні кафедра - це висококваліфікований професорсько-викладацький колектив, який долає труднощі та вирішує актуальні проблеми освіти й виховання сучасних фахівців. Викладачі кафедри дружні і працелюбні. Вони гармонійно поєднують творчі сили досвідчених педагогів та молодих енергійних і талановитих митців, їх, як справжніх однодумців, єднає і гуртує велика дюбов до книги, до мистецтва, бажання бути причетними до збагачення духовної скарбниці нашого народу і держави. Змістом своєї діяльності кафедра вважає підготовку конкурентоздатних у сучасному світі фахівців, які володіють якнайширшим діапазоном технік та технологій задля творення ефективного візуального повідомлення. На базі кафедри успішно функціонують кілька майстерень: «Дизайну друкованої продукції», «Комунікативного дизайну», «Шрифта», «Авторської графіки», «Дизайну авторської книги», «Анімації і мультимедіа», «Фотографії», «Гуманітарних та фундаментальних дисциплін». Студенти разом із викладачами створюють ілюстрації для різних видань, комікси, журнали, газети, книги, відеоролики, розробляють фірмовий стиль, білборди, веб-сторінки, вивчають мистецтво студійної фотографії за участі моделей, які працюють на світових подіумах.

посмотрите комедии трейлеры в хорошем качестве
последние и лучшие новости искусства в мире